maanantai 28. marraskuuta 2011

Väkivaltaa, vai intohimoa sekä tunnetta?

On marraskuun 26. päivä, Lahden Pelicans sekä Helsingin IFK kohtaavat kylmässä Lahden illassa ottelussa, josta kaikki odottivat normaalia, tylsähköä SM-Liigan lauantai peliä. Kukaan ei arvannut millaista mediahuomiota tämä ottelu tulee saamaan osakseen. Avaan blogissani hieman ottelua, sen kulkua sekä tilanteita mitkä johti tilanteeseen, missä tehtiin SM-Liigan jäähyennätys, ja jota Suomen Poliisi tutkii mitä ilmeisimmin pahoinpitely nimikkeellä.


Perjantaina nämä samat joukkueet kohtasivat Helsingin jäähallissa, HIFK:n voittaen ottelun 3-1. Jo tässä kamppailussa oli tunnetta, ja muutamista pelaajista näki, että huomenna saatetaan ottaa mittaa toisistaan, näin myös kävi. Lauantai illan kamppailussa Pelicans oli kotiareenallaan häviöllä kriisijoukkue Helsingin IFK:lle selvin numeroin. Jokainen kilpaurheilua harrastanut tietää, miltä tuntuu hävitä tähänastiselle pisteautomaatille kotiareenalla, minkä kulmasta kuuluu vierasjoukkueen kannattajien rytmikäs "IFK" kannustus, pahalta.. Se nostaa tunteet pintaan, vihan, surun, kaikki negatiiviset tunteet. Vastapuolella ilo on korkeimmillaan, onhan IFK riistämässä pisteitä loistavan syyskauden pelanneelta Pelicansilta, jo toistamiseen kahden päivän sisällä. 


Syy, miksi tästä ottelusta puidaan mediassa kovin sanoin, ja miksi Tasavallan Presidentti Tarja Halonen ottaa kantaa ottelun tapahtumiin, tulee tässä. 


Tästä kaikki sai alkunsa, tämän pelin osalta. On ottelun kolmas erä, HIFK on saamassa rangaistusta, ja pelin painopiste siirtyy IFK:n puolustusalueelle, ja lopun näette tästä... Pelicans - HIFK joukkotappelu @ Youtube Videon alussa kaksi IFK:n pelaajaa taklaa yhtä Pelicans pelaajaa, ja yksi Pelicans pelaaja yrittää taklata näitä kahta IFK pelaajaa, joista toinen (Ilari Melart) hyökkää tämän kimppuun, lyöden maassa makaavaa Pelicans pelaajaa, pelaajaa, joka sai suihkukomennuksen edellisessä ottelussa, ja nyt makaa maassa ns. "kilpikonna" asennossa, eksoottista.


Seuraavassa aloituksessa kyyristyy molempien joukkueiden pelaajat aloitukseen, joista toinen aloittaa jääkiekon pelaamisen, ja toinen aloittaa tappelemisen. Ensimmäinen kuvaus kuvastaa IFK:ta, ja toinen vihaista Pelicans laumaa. Tästä aloituksesta saatiin aikaan neljä tanssiparia, ja yleisö innostumaan, yleisö joka maksaa päästäkseen katsomaan otteluita. Yleisö, joka kannustaa tunteella omaa joukkuetta sijoituksesta huolimatta. Yleisö, joka tuo seurojen kassaan rahaa, millä seurat osaksi pyörittävät toimintaansa.


Nyt saa jokainen lukija käyttää omia aivojaan lukiessaan tämän kohdan. Kummassa tilanteessa yleisö lähtee huonommilla fiiliksillä ottelusta pois? A) Siinä, kun lopussa kotijoukkue heitti hanskat jäähän, ja aloitti tappelun IFK:n pelaajien kanssa, saaden yleisön hakkaamaan käsiään yhteen enemmän, kuin koskaan aiemmin Isku-Areenassa, vai B) Kotijoukkue Pelicans häviää 6-3 tylsän lauantai-illan kamppailun Helsingin IFK:lle. Aivan..


Miksi sääntökirjassa on erikseen tappeluista maininta? Siksi, koska ne kuuluvat jääkiekkoon, mutta ovat kiellettyjä. samalla tavalla, kuin koukkaamiset ym. Jos lauantai-illan tanssit menevät kategoriaan "lievä pahoinpitely" odotan innolla Suomen Poliisin toimia, kun Helenius kohtaa nyrkkeilyottelussa Chisoran joulukuussa Hartwall-areenalla, eiköhän tässäkin ottelussa täyty julkisen loukkauksen (mediapeli) sekä törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit, eihän tässäkään tapauksessa voida verhoutua lajin luonteen taakse?


Tappelut kuuluvat jääkiekkoon, silloin, kun ne tulevat spontaaneina tunteen purkauksina, tappeluissa ei yritetä vahingoittaa vastustajaa, isot miehet mätkii toisiaan molempien tahdosta, harvassa ovat tilanteet kun niissä on oikeasti sattunut jotain.


Miksei Rouva Tasavallan Presidentti ja Suomen Poliisi puutu törkeisiin taklauksiin, joissa ainoa tarkoitus, on vahingoittaa vastustajaa? Miten törkeä ja tahallinen päähänkohdistunut taklaus eroaa tappelusta? Siten, että ensiksi mainitussa, on pelaajien ura useasti loppunut, tai pelaaminen korkealla sarjatasolla on mahdotonta vamman jälkeen.


Tässä vielä esimerkkivideo taklauksesta, jossa pelaajaa oikeasti sattuu. Lintner taklaa Santavuorta päähän @ Youtube

Kummat ovat vaarallisempia, tappelut vai törkeät taklaukset?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti